Rune Ottosen
TURIST I UTOPIA
Reiser i ideologi og albansk landskap
«Rune Ottosen har skrevet en gjennomarbeidet og interessant beretning om en fase i eget liv og i Norges politiske historie som åpner for sentrale spørsmål om årsakene til politiske drømmeforestilinger og vilje til selvoppgjør. Mange av Rune Ottosens gamle partifeller har mye å lære her.»
Bernt Hagtvet, DAGBLADET
Dette er en bok om reiser. Faktiske reiser og mentale reiser. For unge revolusjonære fra hele Europa, inkludert Norge, var Albania fra slutten av 1960-tallet et valfartssted og et studieobjekt for revolusjonære drømmer.
Dette er en bok om forfatterens egne reiser som politisk turist og kader i AKP(m-l) på 1970-tallet og nye reiser med kritisk selvrefleksjon etter kommunismens fall. Han har intervjuet tidligere politiske fanger som de politiske turistene på 1970-tallet ikke møtte. Snakket med vanlige mennesker om deres liv før, under og etter diktaturets fall i 1990. Det er også en reise i Albanias historie som viser at autoritære trekk fra kommunismen lever videre under en demokratisk fasade i dagens Albania.
Turistreiser i regi av Vennskapssambandet Norge-Albania ble arrangert over samme lest fra år til år fra slutten av 1960-tallet til begynnelsen av 1980-tallet. Reisemålet var av ml-ere karakterisert som «sosialismens fyrtårn i Europa». Mange tusen nordmenn var med på disse reisene til Albania. Det grunnleggende spørsmålet i denne boka er dette: Hvordan kunne tusenvis av norske revolusjonære støtte og beundre regimet til Enver Hoxha som var et brutalt diktatur med fengsling og henrettelser av politiske fanger?
«Dette er ei bok som selvfølgelig bør leses av de mange som Ottosen var på tur med, både til Albania og inn i et merkverdig politisk landskap her hjemme på 1970-tallet. Men det er også et kampskrift for demokratiske rettigheter og ytringsfrihet, med stor allmenn interesse.»
Tore Linné Eriksen, KLASSEKAMPEN
«Rune Ottosen har skrevet en god, grundig og redelig bok. […] Hvilke prosesser og omstendigheter førte til at fornuften kapitulerte? Som sådan er Turist i Utopia folkeopplysning, særlig i en tid hvor det autoritære griper om seg, også i vestlige demokratier.»
«‘Turist i Utopia’ burde være obligatorisk pensum for alle som har satt sin fot innenfor ml-bevegelsen. Hvorfor skjønte vi aldri forskjellen på diktatur og demokrati?»
Arild Rønsen, KLASSEKAMPEN
«Bokens største fortjeneste er imidlertid at den gjør Albanias forvirrende historie kjent – og forståelig – for nordmenn […]. Her gjør Turist i Utopia et reelt opplysningsarbeid og bringer et lite fjelland i Sør-Europa i kontakt med et annet rart, lite samfunn i nord. Det er på grensen til rørende: Sånn blir intensjonene fra Vennskapssambandet Norge-Albania oppfylt til slutt, bare med førti års forsinkelse.»
Bjarne Riiser Gundersens, MORGENBLADET