Oslo_forside
Pris:
449.00
ISBN:
9788282657440
Status:
Utgitt år:
2024
Innbinding:
Innbundet
2
ISBN: 9788282657440
Status: Forventes utgitt 21.10.2024

Finn Holden

OSLO

FRA HAVBUNN TIL FJORDBY

Finn Holdens niende bok om Oslo er en reise gjennom byens historie helt tilbake til da istidene tok slutt og det oppsto et lite strandsted innerst i Viken. 

Holden gir spennende glimt av Oslos tidligste historie, gjennom middelalderen, om den store pesten svartedauden, om nedgangstider, men også om en driftig dansk-norsk konge; Christian 4., som grunnlegger renessansebyen Christiania i 1624: «Her skal byen ligge!» Vi reiser med forfatteren gjennom dansketiden fram til 1814, hvor den lille byen blir hovedstad. Vi følger oppbyggingen av en by som trengte «alt» av bygninger for å huse statens funksjoner. Vi møter den svensk-norske kongen Karl Johan, som også tar raske beslutninger om byens viktigste bygg: «På Bellevue-høyden skal Slottet ligge!» 

Vi får være med i den rivende utviklingen av byen på 1800-tallet – industrialisering langs Akerselva, befolkningseksplosjon i siste halvpart av århundret, nød, trangboddhet og fattigdom, men også forsiktig demokratisering, kvinnerettigheter, helseforbedring og framtidsoptimisme, som kulminerer med jubelåret 1905 og den «nye arbeidsdagen». Men velstanden øker ujevnt, og Oslo blir en mer delt by. 

Til slutt trekker forfatteren opp et panorama over de nye høyhusene i Oslo sentrum; den rike hypermoderne byen. På slutten av 1800-tallet ble Christiania hånlig sammenlignet med Berlin med sine endeløse husrekker, og kanskje ligner Oslo fremdeles Berlin, med sin nye skyline. Holden viser oss at Oslo er mer enn sentrum, og vakre, varierte og levende bydeler trer fram! 

Øystein Sandsdalens strålende bilder både av strøk vi kjenner, og av steder vi knapt visste eksisterte, gir deg lyst til å oppdage Oslo – i alt sitt mangfold!

 

Forfatter(e)