NORSKE LÆGERS NORDKAP-VARANGERFÆRD 1905
Denne boken ble utgitt som beretning fra en ferd langs kysten sommeren 1905 med dampskipet Hera. Ferden gikk fra Trondhjem til Varanger (Kirkenes) og tilbake til Trondhjem. Båten gjorde mange av de samme stoppene som dagens Hurtigrute og de reisende de samme utfluktene som turistene gjør i dag.
Denne boken ble utgitt som beretning fra en ferd langs kysten sommeren 1905 med dampskipet Hera. Ferden gikk fra Trondhjem til Varanger (Kirkenes) og tilbake til Trondhjem. Det var etter det "11te alminndelige norske lægemøte i Tronhjem" i juli 1905 at 78 norske leger, mange av dem med ledsagere, dro nordover med D/S Hera som var hyret for anledningen. Båten gjorde mange av de samme stoppene som dagens Hurtigrute og de reisende de samme utfluktene som turistene gjør i dag. Blant deltakerne var Armauer Hansen som oppdaget leprabasillen i 1873, men også dikteren Arne Garborg med sin Hulda.
Boken ble utgitt som et resultat av en tur i 1905. Grunnen til at den har blitt trykt opp på nytt er flere. Boken er ikke minst en beretning om turen langs kysten for 100 år siden og gir et meget godt inntrykk av denne opplevelsen i seg selv. De mange bildene gjøre boken ekstra levende, særlig de mange flotte fotografiene som assistentlege Paul Anton Bukier tok. Ferden foregikk, som sagt, i 1905, og det satte sitt preg på livet ombord og i land. Det var mange politiske diskusjoner, patriotiske taler og fremføring av fedrelandssanger som uttrykk for den sterke fedrelandsfølelsen som hersket dette året.