Kjetil Henriksen, Sindre Weber og Eirik Brazier
NORSKE KRIGSDEKORASJONER
FOR INNSATS UNDER ANDRE VERDENSKRIG
Da det tyske angrepet på Norge i april 1940 brakte andre verdenskrig til landet, fantes det ingen levende tradisjon for dekorering av personlig innsats i kamp eller andre særlige fortjenester av Norges forsvar. Det fantes ingen dekorasjoner for slike formål.
Krigskorset og Krigsmedaljen ble innstiftet ved kongelig resolusjon i mai 1941. De første tildelinger skjedde samme høst. Dekorering opphørte formelt i 1949. Likevel er flere enn 20 000 medaljer utdelt i 1980-årene. I alt er det utdelt flere enn 40 000 norske krigsdekorasjoner for innsats under andre verdenskrig. Regjeringen gjeninnførte i 2009 krigsdekorasjonene for å kunne påskjønne innsats i samtiden. Det ble samtidig bestemt at dekorasjonssaker tilknyttet andre verdenskrig skulle undersøkes.
Var det noen som var forbigått ved dekorering på grunn av hemmelighold, manglende kunnskap eller politiske forhold? Hva med kommunistene, kvinnene og innsatsen i nord? Og hva har egentlig gutta på skauen fått? Denne boken er resultatet av disse undersøkelsene og søker å besvare slike spørsmål.