Kaj Skagen
NORGE, VÅRT NORGE
ET LANDS BIOGRAFI
«Han er ikke spesielt begeistret over hvor vi har havnet, etter at både kristendommen og den positivistiske ‘ettpartistaten under Arbeiderpartiet’ tapte sine hegemonier til fordel for kulturradikalerne. Men som han kan skrive! Kaj Skagen tar leseren med på en hysterisk reise gjennom 200 år med norsk kultur og politikk […] Skagen skriver seg fantastisk lett og drivende gjennom den norske kulturhistorien. Samtidig langer han ut mot nasjonale ikoner som Henrik Wergeland, Jens Bjørneboe, Georg Johannesen, Arbeiderpartiet og Kjell Magne Bondevik. […] skrivekunst av ypperste merke. […] Herlig harselas med kulturradikalerne.»
Sven Chr. Stenvaag, FINANSAVISEN
Kaj Skagen prøver i denne boka å nærme seg et svar på hva det norske er. Hva er norsk kultur? Norge, vårt Norge er en personlig norgeshistorie.
I boken følger Skagen hovedtrekkene i samtidens ånds- eller idéliv bakover i tiden, for å se hvordan disse trekkene ble formet og hvor de stammer fra. Hvilke tanker var det som grep de som anga tonen og hvordan preger dette oss som lever idag og den samtalen og kampen vi fører?
Leseren vil lete forgjeves etter mange kjente personer og hendelser i norsk historie, men vil til gjengjeld få høre mange uventede fortellinger fra den veien forfatteren har slått inn på gjennom historien.
Skagen sier at margen i det norske er evnen til å forene motsetninger. Den moderne norske nasjonen ble bygget gjennom kompromisset mellom overklasse og underklasse, bønder og byfolk, det nasjonale og det kosmopolitiske. Men det største kompromisset var mellom kristendom og vitenskap. Foreningen av metafysikk og opplysning, fornuft og mystikk, er selve det norske gjennomgangstema fra Wergeland til Bjørneboe. Men i dag er den metafysiske tradisjonen gått under jorden. Det truer kontinuiteten i norsk kultur. Norge, vårt Norge er et kampskrift mot samtidens ensidigheter.
Ved siden av å fremstille den norske metafysiske tradisjonen, er boken et generaloppgjør med kulturradikale og kommunistiske foregangsmenn som Georg Brandes, Hans Jæger, Jens Bjørneboe, Georg Johannesen og Dag Solstad, og inneholder brannfakler i samtidsdebatten om selvbestemt abort, transhumanisme, religion og sivilisasjonskrise.
På samme måte som Bazarovs barn rystet det norske kulturmiljøet i 1983, er Norge, vårt Norge 35 år etter en torpedo under den artsfattige norske arken.
«Kaj Skagens Norge vårt Norge – Et lands biografi anbefales på det varmeste til enhver som er opptatt av hva «det norske» eller «norsk kultur» kan være. Boka er fylt av Skagens skarpe blikk, fyrige skrivekunst, brede kunnskap og analytiske evne. […] Å lese Norges historie i dette perspektivet er både fascinerende og provoserende. Skagens kunnskapsrikdom og fortellerkunst gir innsikt og ettertanke knyttet til mer og mindre kjente personer og situasjoner. Den trekker med seg bred litterær innføring av et utvalg forfattere og tekster. […] du verden så spennende å få et slikt oversiktsbilde som Norge, vårt Norge gir!»
Tor B. Jørgensen, VÅRT LAND
«Det er parti i boka der ein verkeleg hikstar av fryd – går det an å vera så frekk mot det prektige norske åndslivet? […] Kva sit ein att med reint idéhistorisk? At kampen mot kristendomen er og alltid har våre hovudlina i norsk åndsliv. […] Det er det ein sit att med etter denne strålande morosame, passeleg lærde og innimellom djupt tankevekkjande boka.»
Hans Fredrik Dahl, DAG OG TID
«Man vil uvilkårlig rette ryggen og prøve å forbedre seg etter å ha lest Skagen. Vår olje-narsissistiske nasjon har et labilt selvbilde og går en usikker fremtid i møte. Norge trenger oppbyggelig litteratur. Det har vi fått med denne boken, som riktignok refser mer enn den frelser.»
Eivind Tjønneland, AFTENPOSTEN
«Skagen er en høyt begavet og dypt perfid slagordsmed. Hans komplette destruksjon av Georg Johannessen (og med det, store deler av norsk intelligentsia) er verd bokprisen i seg selv. Slår man opp på en tilfeldig side, faller øynene nesten alltid på gullkorn, som 'Hans Jæger var blitt borgerskapets helt, og Jens Bjørneboe ble feiret som den nye tids Thorbjørn Egner'.»
«Kaj skagens gjennomføring er strålende […] Kapitlene om Hans Nilsen Hauge, Henrik Wergeland og Georg Brandes og mange flere er virkelig perler på en snor. […] Personlig anser jeg Kaj Skagen som en av de dyktigste til å behandle det norske språket i det hele tatt. Selv der han kaster seg over umulige prosjekter, haler han dem i land med en minneverdig språkføring. Slik også her.»
Trond Berg Eriksen, MORGENBLADET