Ingrid Lydersen Lystad
JOHANNES FLINTOE OG FUGLEVÆRELSET
EN REISE I NORSK NATUR, HISTORIE OG EGENART
«Denne velskrivne og lett tilgjengelege boka er, overraskande nok, den første som er skriven om dette sentrale verket frå nasjonalromantikken. [...] Lystad har samla eit stort og fascinerande biletmateriale og eit vidt tilfang av kjelder som ho ofte lèt tale direkte i eigne tekstboksar. Slik vert dette ikkje berre ei bok om Fugleværelset, men og ei bok om Noreg i tiåra etter 1814. Ho fortjener å verte lesen av mange.»
Gjert Vestrheim, DAG OG TID
Dette er den første boken om Det kongelige slotts Fugleværelset, malt av Johannes Flintoe. Fugleværelset er et hovedverk i norsk kunsthistorie, og et tidlig vitne på nasjonsbyggingen og kartleggingen av Norge. Det er malt som en åpen paviljong med utsikt til norske fosser og stup, fjell og vidder.
Flintoe vandret selv i norske fjell så tidlig som fra 1819, og laget skisser av inntrykkene fra turene. Han var den første som gjorde vill, norsk natur til hovedmotiv i sin kunst, før Tidemand og Gude. Slottsarkitekt Frans Linstow var hans kollega og reisekamerat, sammen med blant andre Gerhard Munthe. Flintoe var lærer ved Den kongelige Tegne- og Kunstskole i Christiania, og et forbilde for yngre norske kunstnere.
I denne boken går vi først på en oppdagelsesreise i Fugleværelset. Så drar vi drar til fjells i Flintoes fotspor for å finne igjen motivene, blant annet til Gaustatoppen, Vøringsfossen i Hardanger, Vindhella og Jutulen i Lærdal, Kringen i Gudbrandsdalen og Myrhorn i Jostedalen.
Fugleværelset kan sees av publikum hver sommer under Slottets Åpent Slott-arrangementer. Også på Flintoes tid kunne publikum se noen av de dramatiske naturmotivene i et Kosmorama, den tidens reality show.
«Midt i sommersesongen, mens det vanligvis utgis svært få bøker kommer det flygende en unik kunstbok. [...] Flintoe var en fremragende kunstner, en banebrytende landskapsmaler; den første maleren av betydning som oppsøkte sine motiver i det norske fjellet.»
Fredrik Wandrup, DAGBLADET
«Et lite smykke av en bok [...] Ingrid Lydersen Lystads bok er rett og slett en viktig kulturhistorisk perle.»
Jørn-Kr. Jørgensen, Bokstaver.no