Asle Toje
JERNBURET
LIBERALISMENS KRISE
Hvorfor utkontraktere folkestyret til Brussel? Fordi det lønner seg. Hvorfor akseptere frihandel som fører til tap av jobber? Fordi det lønner seg. Hvorfor godta kontinuerlig masseinnvandring? Fordi det lønner seg. Men hva hvis det ikke lønner seg? Da vil slutningene som er stablet oppå dette fundamentet vakle. Etter et tiår med stagnasjon er elitenes liberale internasjonalisme på kant med folkeviljen. Folk spør seg om det virkelig er sant at felles grenser må bety åpne grenser? Skal menneskene tjene økonomien, eller omvendt – er stadig større ulikhet prisen vi må betale for globalisering? Er prisen vi betaler i form av tap av mening og identitet verdt det? Dette er blant spørsmålene som Asle Toje tar for seg i boka Jernburet ; liberalismens krise. Uttrykket «rasjonalitetens jernbur» er et bilde på individet som står som fremmede overfor et system som de selv har skapt.
Gjennom reiser fra Kaliningrad ved Østersjøen til Burgas ved Svartehavet, avdekker Toje i denne boka hvordan det liberale demokratiet utfordres av konkurrerende ideologier, historieforståelser og nasjonalismer. I oppfølgeren til bestselgeren Rødt, hvitt & blått forklarer Asle Toje hvorfor Europa er en politisk kruttønne.
Presse
«Som rejsebeskrivelse og guide til østlige dele af Europa er Tojes bog fremragende, og hans forsøg på at puste liv og idelogi i konservatismen er velkomment.»
Anne Kirstine Munk Christiansen, INFORMATION
«Här liksom i ”Rødt, hvitt och blått” blandar han resereportage och intervjuer, här ännu mer än där strävar han till att vara inte bara tillgänglig utan också underhållande. Avsnitt som kan kännas litet väl pojkaktigt hurtfriska eller raljanta balanseras snabbt av avsnitt där han med lätt hand presenterar sitt teoretiska underlag och låter åsikt möta åsikt. Särskilt klarsynt är han när det gäller att genomskåda retorik som bara är varm luft.»
Merete Mazzarella, SVENSKA DAGBLADET
«Toje skriver lettlest om vanskelige emner. Hans styrke er originaliteten i observasjoner og dramaturgien i konkrete beskrivelser. Dersom vi ensidig legger journalistiske kriterier til grunn, kunne han etter en slik målestokk skåre høyt.»
Sigurd Skirbekk, MORGENBLADET
«Spenstig analyse skrevet i et underholdende språk. […] Til å være en statsvitenskapelig bok, skriver Toje grensesprengende: Dette er journalistisk reiseskildring, godt og lett skrevet, men iblandet spenstig statsvitenskapelig analyse av Europas utvikling. Toje tar et oppgjør med det faktum at mange innen hans fagfelt, statsvitenskapen, har «ofret det å skrive underholdende i en søken etter et objektivt språk som ofte er en lidelse å lese.»
Espen Leirset, TRØNDERAVISA
«Asle Toje leverer store mengder intellektuell grøde, som berre den feitaste og djupaste svartjorda i Ukraina og der ikring kan overraske oss med. For der er vokstrane både farlege og giftige. Ufordøydde, som nyhenda i desse dagar viser oss i all si gru. Eg vil difor utan å nøle erklære «Jernburet. Liberalismens krise» til eit av dei mest tidhøvelege og rike stykka sakprosa frå i haust.»
Nils Rune Langeland, BERGENS TIDENDE
«Samla er boka ein flengjande kritikk av det som har våre den rådande ideologien i Vesten sidan 1945, den liberale internasjonalismen, med si klokketru på at alt elende i verda skriv seg frå nasjonalstaten. Og det er ei svært god bok.»
Pål H. Bakka, DAG OG TID
«Det har aldri hendt meg før at jeg i stigende desperasjon har måttet lete etter faktiske feil eller ideologiske mangler i en bok for å beskytte min venstreradikale dyd. Med unntak av Hanne Nabintu Herland er Frps intellektuelle alibi den siste jeg vil være enig med. Når jeg leser hans nyeste bok, «Jernburet», klarer jeg likevel ikke å la være. […] dersom man overvinner angsten og lytter til Tojes resonnementer, oppdager man at de er overraskende like dem man hører på deler av norsk venstreside. […] Mens jeg leser «Jernburet» må jeg flere ganger klype meg i armen for å være sikker på at boka ikke er skrevet av en venstreradikaler i forkledning. […] en sann fryd å bli med ham på reiser rundt i nedlagte slott i Polen. […] Toje skriver godt og morsomt. Det gjør boka lettlest, til tross for en endeløsdrøss av referanser og sitater. Dessuten framstår Toje gjennom sine mange røverhistorier fra loffen i Øst-Europa som mann man gjerne skulle tatt en øl med. Det er det ikke mange akademikere som gjør i bokform, for å si det forsiktig. […] «Jernburet» er først og fremst en tankevekker. Det er ikke alltid lystig lesing, men like fullt et nødvendig oppgjør med Europas liberale hegemoni. Til tross for denne anmelderens ideologiske fordommer er det vanskelig å være uenig i grunntesen, nemlig at folkestyret i Europa er under press. Slik skriver Asle Toje, som første og trolig eneste Frp-er, seg inn på det venstreradikale pensum i år.»
Mímir Kristjánsson, KLASSEKAMPEN
«Men selv om budskap er dystert føles boken aldri overspent. Tojes sakprosadebut, «Rødt, hvit og blått», ble kanskje oppfattet som skarp i kantene. I «Jernburet» har Toje funnet en rolig, avdempet fortellerstemme.»
Lars Akerhaug, MINERVA
«Forskningssjef ved Nobelinstituttet, Asle Toje, er både belest og bereist. Frp-sympatisøren tenker fritt og skriver gutteaktig godt – innimellom strålende. Dessuten er temaet for hans nye bok, Jernburet, aktuelt, bredt og nært: Hva er galt med Europa?»
Thomas Boe Hornburg, AFTENPOSTEN
«Å lese Tojes reisefortellinger, denne gang hovedsakelig fra det østlige Europa, er absolutt vel anvendt tidsbruk.»
Geir Kjell Andersland, VÅRT LAND
«Glitrende lesning.»
Ole Asbjørn Ness, FINANSAVISEN
«[...] temaene Toje tar opp, er temaer det er nødvendig å forstå for å forstå hvor EU, Europa og verden er på vei. Selv om du skulle være uenig med Toje eller med alle han møter.»
Michael Brøndbo, NATIONEN
«Hans nye bok «Jernburet» er velskreven, veldreid og veltenkt. Det er en blanding av reiseskildringer og akademiske betenkninger, og Toje er en utforskende og energisk forteller. Tekstene beveger seg uanstrengt mellom det «lave» og det «høye», og han unngår stort sett teoretiske og referensielle jålerier. Han kan leses av alle.»
Hans Petter Sjøli, VG
«Man trenger ikke å være enig i alt Toje skriver. Men det er forfriskende å lese frimodige ytringer som utfordrer tilstivnede tanker. Det trengs.»
Jon Kvalbein, DAGEN
Asle Toje på Dagsnytt 18 26.11.2014:
Hør Asle Toje på Verdibørsen 13.12.2014: