Francis Fukuyama
IDENTITET
HVORDAN TAP AV VERDIGHET TRUER DEMOKRATIET VÅRT
Over hele verden styres politikken i økende grad av identitetshensyn. Kategorier som nasjonalitet, religion, sekt, rase, etnisitet og kjønn har tatt over for bredere, mer inkluderende ideer om hvem vi er. Vi har bygget murer snarere enn bruer.
I 2014 skrev Francis Fukuyama at amerikanske og globale institusjoner var i ferd med å forvitre etter hvert som mektige interessegrupper stadig fikk mer kontroll over staten. To år senere gikk spådommene hans i oppfyllelse da flere politiske outsidere kom til makten. Den økonomiske nasjonalismen og de autoritære tendensene deres truer nå med å destabilisere hele den internasjonale orden. Disse populistiske nasjonalistene søker en direkte karismatisk forbindelse med «folket», som de vanligvis definerer ut fra smale identitetskriterier med en uimotståelig appell til en avgrenset gruppe og som ekskluderer store deler av den samlede befolkningen.
Identitet er en svært betimelig og nødvendig bok: en skarp advarsel om at hvis vi ikke skaper en universell forståelse av menneskelig verdighet, fordømmer vi oss selv til kontinuerlig konflikt.
«Det skal Francis Fukuyama ha – han fangar opp og kommenterer tidsånda som få andre. […] Fukuyama har rett i at utviklinga krev radikal nytenkning i fleire leirar.»
Tom Hetland, STAVANGER AFTENBLAD
«Fukuyama har skrevet en bok det er vanskelig å komme utenom for alle som interesserer seg for den stadig mer eksistensielle trusselen demokratiet som styringsform står overfor – og alle oss som ønsker en sosial bevegelse der likestilling, seksuell frigjøring og arbeiderkamp kan gå hånd i hånd.»
Jonas Bals, KLASSEKAMPEN