Kaj Skagen
DEN FORSEGLEDE ORDRE
OPPLEVD OG TENKT 1949–2019
Kommer vi til verden med en forseglet ordre – et ubevisst kall eller et intuitivt kompass? Kan jeg forstå mitt liv med alle dets forvillelser og funn, ulykker og lykketreff?
Disse spørsmålene om det personlige livets mening, og kampen for å skape mening der den ikke finnes, er den indre bærebjelken i denne litterære selvbiografien – en sjelden vare i norsk litteratur.
Den forseglede ordre er forfatteren Kaj Skagens selvbiografi. Den er en åpenhjertig beretning om barndom og oppvekst i indremisjonskretser på 1950- og 60-tallet, og i ungdoms-opprørets maoist- og hippiemiljøer rundt 1970. Han skriver om ungdomstidens leting etter sannhet, mening og kjærlighet, om møtet med antroposofien, og om den store debatten om Bazarovs barn i 1983. Hendelsene omkring Gyldendal-redaktøren Sigmund Hoftuns bortgang og kritikken av romanen Himmelen vet ingenting i 1988 byr på ett av flere dramatiske høydepunkter.
Forfatteren tar oss med bak de ytre hendelsenes kulisser, og gir leseren del i den indre biografiske dramatikken i striden for å finne sin vei gjennom livet. Den forseglede ordre kan leses som en selvbiografisk dannelsesroman der forfatteren gjennom den fortrolige fortelling vil forstå seg selv som menneske og forfatter.
«Skagen har noko felles med Augustin og sjølvoppgjeret hans i Confessiones. Det konsekvente og ustoppelege ved Skagens kulturkritikk held fram med same energi her som i diktverka og noregshistoria. Han ber ikkje om orsaking for noko.»
Trond Berg Eriksen, DAG OG TID
«Det er på mange måtar ei fascinerande og lærerik bok. Ho er drivande godt skrive, slik at lesinga er ei lyst. […] Boka har vore ei leseoppleving – med ein sår undertone og med ein kjensle av å læra noko.»
Johannes Kleppa, DAGEN
«[…] i motsetning til den polemiske gleden han oppviste i ‘Basarovs barn’ (1983) og som fikk norsk litteraturdebatt til å ligne et masseslagsmål, er dette en dempet tekst, ren og ettertenksom, tidvis vakker, alltid full av innsikt. ‘Den forseglede ordre’ er en slik sjelden bok som får leseren til å stille spørsmål ved egne vedtatte sannheter. En bedre anbefaling kan knapt en bok få.»
Fartein Horgar, LEGEKUNSTEN