Finn Holden
AKER BRYGGE OG TJUVHOLMEN
FRA FATTIG UTKANT TIL RIKT SENTRUM
Aker Brygge og Tjuvholmen. Fra fattig utkant til rikt sentrum forteller historien om Aker brygge og Tjuvholmen fra 1600-tallet til i dag, en lokalhistorie som også illustrerer utviklingen i det norske samfunnet.
Området «Holmen» er først en løkke i utkanten av Pipervika, med beiteplass for husdyr og fiskerett i sjøen utenfor. Den har utsikt til Akershus festning og den egentlige byen, Christiania. Rundt 1850 endrer området karakter. Handel og industri hadde vært knyttet til Bjørvikas sagbruk og møller, men i 1854 blir Akers mek. Verksted anlagt på Holmen. Samtidig bygges det en moderne havn i Pipervika, som gir verkstedet mulighet for ekspansjon. Akers mek. Skal spille en viktig rolle i norsk industri og skipsfart i over hundre år, langt inn i oljealderen.
I 1982 stenger Akers mek. dørene. Men en av byens mest sentrale tomter ligger ikke øde lenge. I Jappetiden blir Aker Brygge synonymt med nyrike finansfolk, men det blir også et populært butikk- og restaurantområde. Med de siste årenes utbygging av området Aker Brygge, Tjuvholmen og Filipstad, og lenger øst Bjørvika og Sørenga, er Fjordbyen i ferd med å vokse sammen. Boligene i disse områdene er for de få, men sjøsiden har åpnet seg for publikum som en sammenhengende promenade som mange kan ha glede av.